Oud Borne 

Klopjeswoning

Tijdens de rondleiding krijgt u informatie over de rijke historie van het oude centrum van het dorp. De route voert via oude straatjes langs interessante gebouwen en ogenschijnlijk onopvallende plekken, die toch een bijzondere geschiedenis blijken te hebben. Intussen vertelt de gids u verhalen en anekdotes van vroeger. Verscheidene monumentale locaties worden bezocht, zoals de Klopjeswoning, de Mariakapel en de Meiershof. Bovendien heeft u toegang tot het interieur van de Oude Kerk, de Synagoge en de Doopsgezinde Kerk.

De wandeling duurt ca. 90 minuten en vindt plaats over een afstand van ruim 1 km.

Kosten: € 5,- per persoon.

De wandelingen beginnen in de regel op het Dorsetplein, tegenover de fontein.

Bij groepswandelingen op aanvraag kan voor een ander vertrekpunt gekozen worden, bijvoorbeeld het Dorsetplein, het Kulturhus of het Bussemakerhuis.

Het Bussemakerhuis kan in de rondwandeling worden opgenomen of aan het einde daarvan worden bezocht. Aangezien het Bussemakerhuis een museum is, moet voor een bezoek extra entree à € 4,-worden betaald. U wordt ontvangen door een gastvrouw, die u verder begeleidt. Hier is ook gelegenheid voor het drinken van een kopje koffie of thee.

Toren oude kerk                                                           

De beklimming van de middeleeuwse toren, waarin in vorige eeuwen een gevangenis was gevestigd, is een avontuur op zich. De gids vertelt boeiende verhalen over vroeger en brengt u via een oeroude trap naar de imposante klokken. Een op twee verdiepingen ingerichte permanente expositie laat u kennis maken met interessante wetenswaardigheden van de toren. Ook kunt u een blik werpen op de bovenzijde van de gewelven van het kerkgedeelte.

De rondleiding duurt ca. 1 uur. Houd u er rekening mee dat er twee trappen beklommen moeten worden.

Kosten: € 5,- per persoon.   

    

St. Stephanuskerk

stephanuskerk-3De St. Stephanuskerk, gelegen aan de Stationsstraat, is een subliem voorbeeld van een neogotische kerk onder architectuur van Nicolaas Molenaar. Bouwpastoor Warnink liet de kerk bouwen op het Bornse veld aan de toenmalige rand van het dorp.

De gids geeft uitleg over de unieke gebrandschilderde ramen van glazenier Nicolas uit Roermond en laat u ondermeer beelden zien die nog afkomstig zijn uit de in 1895 afgebroken waterstaatskerk.

De rondleiding duurt ca. 1 uur en is, onder verantwoordelijkheid van het kerkbestuur, gratis. 

 

 

De SpanjaardrouteVilla Elisabeth

Bij deze rondwandeling langs Joods cultureel erfgoed worden verhalen en anekdotes verteld over de grondlegger van textielfabriek NV Stoom-Spinnerijen en Weverijen v/h/ S.J. Spanjaard, de Joodse stamvader Salomon Jacob Spanjaard en zijn familie. Van marskramer werd Salomon Jacob fabrikeur en rond 1830 fabrikant.

Enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog werkten er meer dan 1500 arbeiders bij de firma. Door de concurrentiestrijd met lagelonenlanden in de textielindustrie en na de fusie in 1961 met Nijverdal-ten Cate werd de fabriek in Borne in 1973 gesloten. De weg voert langs monumentale huizen en villa’s van de Spanjaardfamilie en huizen, welke voor het hoger geschoolde personeel en arbeiders werden gebouwd.

Onderweg naar het eindpunt van de route, het fabrikeurshuis “Bussemakerhuis”, wordt op de stolpersteine gewezen en de synagoge aangedaan. In het fabrikeurshuis, tevens museum, is een permanente Spanjaard(toon)kamer ingericht, verhalend over de wederwaardigheden van de textielindustrie in Borne.

Het programma (wandeling en bezoek Spanjaardskamer) duurt ca. 90 minuten.

Kosten: € 5,- per persoon.

Start: Ennekerdijk 11 (Bussemakerhuis)

Voor een andere invulling van deze route, met onder meer een bezoek aan de joodse begraafplaats, raden wij aan vooraf contact op te nemen middels de op deze site vermelde contactgegevens.

 

Zomerrondleidingen

In de maanden juli en augustus zijn er op elke zondag en woensdag zomerrondleidingen door oud Borne. Aanmelden vooraf is niet nodig. Zorg dat u om 14.00 uur op het Dorsetplein bij de fontein bent in het centrum van Borne. De gids staat dan al op u te wachten. De wandeling eindigt bij het Bussemakerhuis, waar een kop koffie of thee gedronken kan worden. Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.

Ook is er in de maanden juli en augustus op elke zaterdag een beklimming van de toren van de oude Kerk in “Oud Borne”. Ook hiervoor is vooraf aanmelden niet nodig. Als u om 16.00 uur bij de de kerk aan de Oude Kerkstraat bent, staat de gids op u te wachten.

De kosten van een rondleiding zijn € 5,- per persoon.

Op zondag in het laatste weekend van augustus is er geen zomerrondleiding i.v.m. de Bornse ‘Melbuulndagen’.