Opening seizoen

geplaatst in: Nieuws | 0

Hoewel de gidsen van oud Borne het hele jaar door rondleidingen verzorgen, is het een goede traditie om het nieuwe seizoen officieel te openen en af te sluiten. Op 6 april 2019 vond de opening plaats in de Bornse synagoge, een gebouw met een evenzo interessante als tragische geschiedenis. Na de algemene vergadering was het woord aan historicus Jaap Grootenboer. Jaap, bewoner van het pand dat ooit het huis was van de joodse leraren, was regelmatig gesprekspartner van joodse Bornenaren die de oorlog hebben overleefd. Ook heeft hij veel gesprekken gevoerd met plaatsgenoten die de Bornse joden nog gekend hebben. Op zijn eigen boeiende wijze wist hij zijn gehoor te ontroeren met een schets van de kleurrijke maar dramatisch eindigende geschiedenis van de joodse gemeenschap. Voor de gidsen een waardevol leermoment.

Het nieuwe seizoen is begonnen en de Bornse gidsen gaan weer op pad, nog beter geïnformeerd dan ze al waren.