25 jaar Gidsen Oud Borne

In augustus 1991 stond er in de Bornse Courant een kleine advertentie waarin de VVV mensen vroeg om opgeleid te worden tot gids. De aanleiding was dat er in het kader van ANWB Toer Actief in maart 1992 wandelingen in Borne zouden worden georganiseerd.
17 personen begonnen aan de opleiding die in november en december 1991 gegeven werd.
Op 15 maart 1992 kregen de gidsen hun vuurdoop. Op deze dag kwamen 400 wandelaars uit het hele land naar Borne, waarvan een groot deel zich door de gidsen liet rondleiden. Twee weken later, op 29 maart, was er een tweede Toeractiefdag met opnieuw veel bezoekers.
Na dit grote succes werd besloten om de rondleidingen voort te zetten en na enige tijd nam een van de gidsen, Annie Hegeman, de coördinatie op zich.
Besloten werd dat de gidsen op vrijwillige basis rondleiden en dat de opbrengst van de wandelingen weer ten goede zal komen aan(Oud) Borne.
In het eerste jaar werden er naast de Toeractief wandelaars 353 personen rondgeleid door Oud Borne. De opbrengst van dat eerste jaar werd beschikbaar gesteld aan het monument van Ralph Prins tegenover het station.
In 1993 werd besloten om de wandelingen voortaan in het inmiddels gerestaureerde Bussemakerhuis te laten eindigen met een kop koffie of thee. In dat jaar verdubbelde het aantal deelnemers.
In de jaren die volgden werden vele groepen rondgeleid en veel projecten in Oud Borne financieel ondersteund.
Op 4 februari 2005 werd de Stichting Gidsen Oud Borne opgericht.
Inmiddels zijn we alweer 12 jaar verder en vieren de gidsen hun 25- jarig jubileum.
In die 25 jaar hebben ze al 35.000 mensen laten genieten van al het moois dat Oud Borne te bieden heeft.

 Receptie                                                                                                                                   

In de tuin van het Bussemakerhuis spreekt André Muller het gezelschap toe tijdens de receptie.

Op zaterdag 13 mei 2017, werd het jubileum op passende wijze gevierd. In de tuin van het Bussemakerhuis waren gidsen, oud-gidsen en andere genodigden bij elkaar voor een receptie. Coördinator André Muller sprak het gezelschap toe in optimistische bewoordingen. De Gidsengroep Oud Borne bestaat 25 jaar en is onverminderd zeer actief. Nog steeds worden er jaarlijks veel groepen rondgeleid door oud Borne en het aanbod aan rondleidingen is breder geworden. Ter illustratie: voorafgaand aan de receptie zijn nog een aantal gidsen op pad geweest om de nieuwe Kerkenpadroute te ervaren en te beoordelen; er is een speciale kinderroute in ontwikkeling, die op korte termijn ook uitgeprobeerd gaat worden en we hebben al de Spanjaardroute en de torenbezichtiging. De gidsen gaan met de tijd mee. De vernieuwde website is up to date en de Facebookpagina wordt steeds vaker bezocht. Momenteel wordt gewerkt aan video-opnames m.b.v. moderne technieken. Deze worden binnen niet al te lange tijd online gezet. Kortom, de Gidsengroep Oud Borne is springlevend. Allen die daaraan meewerken en er aan meegewerkt hebben worden daarom heel hartelijk bedankt.

Op naar de volgende 25 jaar!