Gidsen Oud Borne sinds 1992

Entree Oude Kerk

In augustus 1991 stond er in de Bornse Courant een kleine advertentie waarin de VVV mensen vroeg om opgeleid te worden tot gids. De aanleiding was dat er in het kader van ANWB Toer Actief in maart 1992 wandelingen in Borne zouden worden georganiseerd.
17 personen begonnen aan de opleiding die in november en december 1991 gegeven werd.
Op 15 maart 1992 kregen de gidsen hun vuurdoop. Op deze dag kwamen 400 wandelaars uit het hele land naar Borne, waarvan een groot deel zich door de gidsen liet rondleiden. Twee weken later, op 29 maart, was er een tweede Toeractiefdag met opnieuw veel bezoekers.
Na dit grote succes werd besloten om de rondleidingen voort te zetten en na enige tijd nam een van de gidsen, Annie Hegeman, de coördinatie op zich.
Besloten werd dat de gidsen op vrijwillige basis rondleiden en dat de opbrengst van de wandelingen weer ten goede zal komen aan (Oud) Borne.
In het eerste jaar werden er naast de Toeractief wandelaars 353 personen rondgeleid door Oud Borne. De opbrengst van dat eerste jaar werd beschikbaar gesteld aan het monument van Ralph Prins tegenover het station.
In 1993 werd besloten om de wandelingen voortaan in het inmiddels gerestaureerde Bussemakerhuis te laten eindigen met een kop koffie of thee. In dat jaar verdubbelde het aantal deelnemers.
In de jaren die volgden werden vele groepen rondgeleid en veel projecten in Oud Borne financieel ondersteund.
Op 4 februari 2005 werd de Stichting Gidsen Oud Borne opgericht en in 2017 vierden de gidsen hun 25-jarig jubileum.
In al die jaren hebben ze al zo’n 40.000 mensen laten genieten van al het moois dat Oud Borne te bieden heeft.