Oud Borne

Tijdens de rondleiding krijgt u informatie over de rijke historie van het oude centrum van het dorp. De route voert via oude straatjes langs interessante gebouwen en ogenschijnlijk onopvallende plekken, die toch een bijzondere geschiedenis blijken te hebben. Intussen vertelt de gids u verhalen en anekdotes van vroeger. Verscheidene monumentale locaties worden bezocht, zoals de Klopjeswoning, de Mariakapel en de Meijershof. Bovendien heeft u toegang tot het interieur van de Oude Kerk, de Synagoge en de Doopsgezinde Kerk.

De wandeling van ± 1,5 Km duurt ca. 90 minuten.   
kosten:
1 tot en met 4 personen     € 20,- (starttarief)
personen of meer            € 5,- per persoon

De wandelingen beginnen in de regel op het Dorsetplein, tegenover de fontein.
Bij groepswandelingen op aanvraag kan voor een ander vertrekpunt gekozen worden. Dit kan na overleg vooraf bij de aanmelding worden doorgegeven.
Als u de wandeling wilt combineren met een bezoek aan museum Het Bussemakerhuis, dan horen de medewerkers van tevoren graag wanneer u uw bezoek gepland heeft zodat u gastvrij kunt worden ontvangen.
In het monumentale Bussemakerhuis krijgt u een mooi overzicht van de oorsprong van de Twentse textielgeschiedenis in het algemeen en die van de Bornse linnenreders in het bijzonder.

        Entree Bussemakerhuis: € 7,50 p.p. Op vertoon van de museumjaarkaart is de toegang gratis.
        Telefoonnummer:  074 2669636

 

Toren oude kerk

De beklimming van de middeleeuwse toren met een grote cultuurhistorische waarde is een avontuur op zich.
De gids vertelt boeiende verhalen over de bouwhistorie en neemt u mee naar de permanente expositie ‘Zien en Beleven’. Middels sfeervolle belichting krijgt u uitleg over de indrukwekkende gewelven en bijzondere dakconstructie. Een oeroude gekuipte spiltrap leidt naar de klokkenstoel met drie imposante eeuwenoude klokken die nog elke zaterdag om 17.00 u. te horen zijn tijdens het traditionele ‘beieren’.

De rondleiding duurt ca. 90 minuten.
kosten:
1 tot en met 4 personen     € 20,- (starttarief)
personen of meer            € 5,- per persoon
Houd u er rekening mee dat er twee trappen beklommen moeten worden.

 

St. Stephanuskerk

De St. Stephanuskerk, gelegen aan de Stationsstraat, is een subliem voorbeeld van een neogotische kerk onder architectuur van Nicolaas Molenaar. Bouwpastoor Warnink liet de kerk bouwen op het Bornse veld aan de toenmalige rand van het dorp.
De gids geeft uitleg over de unieke gebrandschilderde ramen van glazenier Nicolas uit Roermond en laat u ondermeer beelden zien die nog afkomstig zijn uit de in 1895 afgebroken waterstaatskerk.

De rondleiding duurt ca. 1 uur en is, onder verantwoordelijkheid van het kerkbestuur, gratis.

 

De Spanjaardroute

Bij deze rondwandeling langs Joods cultureel erfgoed worden verhalen en anekdotes verteld over Salomon Jacob Spanjaard en zijn familie. De joodse stamvader Salomon Jacob, begonnen als marskramer, ontwikkelde zich tot fabrikeur en begon rond 1830 een textielfabriek die onder zijn nazaten zou uitgroeien tot de gerenommeerde Bornse firma ‘NV Stoom-Spinnerijen en Weverijen v/h/ S.J. Spanjaard’. Gedurende meer dan honderd jaar hadden duizenden weknemers hier hun werkplek. De fabriek werd in 1973 gesloten.
De wandeling voert langs monumentale panden van de Spanjaardfamilie en huizen die voor het hoger geschoolde personeel en arbeiders werden gebouwd.
Onderweg  wordt de synagoge bezocht, waarna we afsluiten in museum Het Bussemakerhuis. In dit voor Nederland unieke fabrikeurshuis nemen we u mee naar de Spanjaard(toon)kamer, waar in beeld en geluid de geschiedenis van Spanjaard levend wordt gehouden.

Het programma (wandeling en bezoek Spanjaardskamer) duurt ca. 90 minuten.
Kosten: € 7,50 per persoon. Start- en eindpunt: Ennekerdijk 11 (Bussemakerhuis).

Voor een andere invulling van deze route, met onder meer een bezoek aan de joodse begraafplaats, raden wij aan vooraf contact op te nemen middels de op deze site vermelde contactgegevens.

 

Kerkenpadrondleiding

Borne kent al sinds mensenheugenis een Stephanuskerk. Deze kerk in Borne heeft een katholieke periode meegemaakt, een lutherse en een Nederlands hervormde fase.
De kerkenpadrondleiding begint in de oude Stephanuskerk met herinneringen aan de plaatselijke adel en de vijftiende eeuwse wandschilderingen. Daarna wordt de Mariakapel bezocht, waar het verhaal van de schuurkerk en de realisatie van de kapel wordt verteld. Als laatste onderdeel wordt een bezoek gebracht aan de nieuwe Stephanuskerk, ontworpen door Nicolaas Molenaar met haar bijzondere gebrandschilderde ramen van glazenier Nicolas uit Roermond. Ook wordt daar aandacht besteed aan een aantal neogotische kunstwerken.

De rondleiding duurt ca. 90 minuten.
kosten:
1 tot en met 4 personen     € 20,- (starttarief)
5 personen of meer            € 5,- per persoon
Start: Oude Kerk, Oude Kerkstraat 2, Borne

 

Textielwandeling

In het kader van het Twents Textielfestival is door de Gidsen van Oud Borne een speciale textielwandeling ontwikkeld. De route voert langs markante plekken uit het textielverleden van Borne. En het verhaal daarover is beslist boeiend te noemen. Dat kan ook bijna niet anders omdat Borne in de Twentse geschiedenis wordt gezien als de bakermat van de textielindustrie. Over Borne werd in een rapport aan de overheid in 1819 geschreven:’Alles spint en weeft hier’.  Van de allereerste Bornse wevers en linnenreders tot en met de sluiting van de laatste textielfabriek, de hele geschiedenis komt voorbij middels de verhalen van de gids, relevante plekken en gebouwen en, van wat echt helemaal is verdwenen, originele foto’s.

De rondleiding duurt ca. 90 minuten.
kosten:
1 tot en met 4 personen     € 20,- (starttarief)
5 personen of meer            € 5,- per persoon
Start: Station Borne, Parallelweg. Eindpunt: Bussemakerhuis, Ennekerdijk

 

De zomerrondleidingen

Tijdens de zomermaanden juli en augustus zijn er op woensdag en zondag rondleidingen waaraan kan worden deelgenomen zonder opgaaf vooraf. Om 14.00 u. staat de gids op u te wachten bij het publicatiebord op het Dorsetplein. Daar kunt u aansluiten voor een rondleiding door oud Borne.

De wandeling van ± 1,5 Km duurt ca. 90 minuten.
kosten:
€ 5,- per persoon
Start: Dorsetplein Borne

Vanwege de Bornse Melbuul’ndagen (dorpsfeest) zijn er geen zomerrondleidingen op 21 en 25 augustus 2024.