Oud Borne

Tijdens de rondleiding krijgt u informatie over de rijke historie van het oude centrum van het dorp. De route voert via oude straatjes langs interessante gebouwen en ogenschijnlijk onopvallende plekken, die toch een bijzondere geschiedenis blijken te hebben. Intussen vertelt de gids u verhalen en anekdotes van vroeger. Verscheidene monumentale locaties worden bezocht, zoals de Klopjeswoning, de Mariakapel en de Meijershof. Bovendien heeft u toegang tot het interieur van de Oude Kerk, de Synagoge en de Doopsgezinde Kerk.

De wandeling van ± 1,5 Km duurt ca. 90 minuten.   
kosten per persoon: tot en met 4 personen € 7,50; 5 personen of meer € 5,-.

De wandelingen beginnen in de regel op het Dorsetplein, tegenover de fontein.
Bij groepswandelingen op aanvraag kan voor een ander vertrekpunt gekozen worden. Dit kan na overleg vooraf bij de aanmelding worden doorgegeven. Het monumentale Bussemakerhuis kan in de rondwandeling worden opgenomen. U kunt uw wandeling hier ook starten of eindigen.
Indien u kort een blik wilt werpen achter de deur van dit karakteristieke pand en een kop koffie of thee met iets lekkers wil gebruiken betaalt u géén entree. Wel horen de medewerkers van tevoren graag via 074-2669636 wanneer u uw bezoek gepland heeft zodat u gastvrij kunt worden ontvangen.
Vanzelfsprekend kunt u het museum, wat vertelt over de oorsprong van de Twentse textielgeschiedenis in het algemeen en die van de Bornse linnenreders in het bijzonder, uitgebreid bezoeken, eventueel in combinatie met een weefdemonstratie op de eeuwenoude getouwen.

De entree bedraagt dan € 6,00 p.p. Op vertoon van de museumjaarkaart is de toegang gratis.

 

Toren oude kerk

De beklimming van de middeleeuwse toren, waarin in vorige eeuwen een gevangenis was gevestigd, is een avontuur op zich.

De gids vertelt boeiende verhalen over vroeger en brengt u via een oeroude trap naar de imposante klokken. Een op twee verdiepingen  ingerichte permanente expositie laat u kennis maken met interessante wetenswaardigheden van de toren. Ook kunt u een blik werpen op de bovenzijde van de gewelven van het kerkgedeelte.

De rondleiding duurt ca. 90 minuten.
Kosten per persoon: tot en met 4 personen € 7,50; 5 personen of meer € 5,-.
Houd u er rekening mee dat er twee trappen beklommen moeten worden.

 

St. Stephanuskerk

De St. Stephanuskerk, gelegen aan de Stationsstraat, is een subliem voorbeeld van een neogotische kerk onder architectuur van Nicolaas Molenaar. Bouwpastoor Warnink liet de kerk bouwen op het Bornse veld aan de toenmalige rand van het dorp.

De gids geeft uitleg over de unieke gebrandschilderde ramen van glazenier Nicolas uit Roermond en laat u ondermeer beelden zien die nog afkomstig zijn uit de in 1895 afgebroken waterstaatskerk.

De rondleiding duurt ca. 1 uur en is, onder verantwoordelijkheid van het kerkbestuur, gratis. 

De Spanjaardroute

Bij deze rondwandeling langs Joods cultureel erfgoed worden verhalen en anekdotes verteld over de grondlegger van textielfabriek NV Stoom-Spinnerijen en Weverijen v/h/ S.J. Spanjaard, de Joodse stamvader Salomon Jacob Spanjaard en zijn familie. Van marskramer werd Salomon Jacob fabrikeur en rond 1830 fabrikant.
Enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog werkten er meer dan 1500 arbeiders bij de firma. De fabriek werd in 1973 gesloten. De weg voert langs monumentale huizen en villa’s van de Spanjaardfamilie en huizen, welke voor het hoger geschoolde personeel en arbeiders werden gebouwd.
Onderweg naar het eindpunt van de route, het fabrikeurshuis “Bussemakerhuis”, wordt de synagoge bezocht. In het fabrikeurshuis, tevens museum, is een permanente Spanjaard(toon)kamer ingericht, verhalend over de wederwaardigheden van de textielindustrie in Borne.

Het programma (wandeling en bezoek Spanjaardskamer) duurt ca. 90 minuten.
Kosten: € 7,50 per persoon. Start: Ennekerdijk 11 (Bussemakerhuis)!

Voor een andere invulling van deze route, met onder meer een bezoek aan de joodse begraafplaats, raden wij aan vooraf contact op te nemen middels de op deze site vermelde contactgegevens.

 

Kerkenpadrondleiding

Borne kent al sinds mensenheugenis een Stephanuskerk. Deze kerk in Borne heeft een katholieke periode meegemaakt, een lutherse en een Nederlands hervormde fase.

De kerkenpadrondleiding begint in de oude Stephanuskerk met herinneringen aan de plaatselijke adel en de vijftiende eeuwse wandschilderingen. Daarna wordt de Mariakapel bezocht, waar het verhaal van de schuurkerk en de realisatie van de kapel wordt verteld. Als laatste onderdeel wordt een bezoek gebracht aan de nieuwe Stephanuskerk, ontworpen door Nicolaas Molenaar met haar bijzondere gebrandschilderde ramen van glazenier Nicolas uit Roermond. Ook wordt daar aandacht besteed aan een aantal neogotische kunstwerken.

De rondleiding duurt ca. 90 minuten.
Kosten per persoon: tot en met 4 personen € 7,50; 5 personen of meer € 5,-.
Start: Oude Kerk, Oude Kerkstraat 2, Borne.K

Textielwandeling

In het kader van het Twents Textielfestival is door de Gidsen van Oud Borne een speciale textielwandeling ontwikkeld. De route voert langs markante plekken uit het textielverleden van Borne. En het verhaal daarover is beslist boeiend te noemen. Dat kan ook bijna niet anders omdat Borne in de Twentse geschiedenis wordt gezien als de bakermat van de textielindustrie. Over Borne werd in een rapport aan de overheid in 1819 geschreven:”Alles spint en weeft hier.” Van de allereerste Bornse wevers en linnenreders tot en met de sluiting van de laatste textielfabriek, de hele geschiedenis komt voorbij middels de verhalen van de gids, relevante plekken en gebouwen en, van wat echt helemaal is verdwenen, originele foto’s.

De rondleiding duurt ca. 90 minuten.
Kosten per persoon: tot en met 4 personen € 7,50; 5 personen of meer € 5,-.
Start: Station Borne, Parallelweg. Eindpunt: Bussemakerhuis, Ennekerdijk.

Kinderroute 

Waarom heet ons dorp Borne? Hoe oud is het dorp eigenlijk? Had Borne vroeger een haven? En stonden er eens echt paarden in de oude kerk? Wil je deze verhalen horen en heel veel andere weetjes over ons dorp? Laat je dan eens rondleiden door één van onze gidsen.
De rondleiding voor kinderen kan worden geboekt door een volwassene middels het aanmeldingsformulier.
De route is speciaal gericht op kinderen. Begeleiding door minstens één voor hen bekende volwassene is vereist.

De rondleiding duurt ca. 1 uur.
Kosten: € 1,- per kind en begeleider.

De zomerrondleidingen

De zomerrondleidingen zijn uitgesteld tot het nieuwe seizoen 2022.